, ,

Rätten till rättigheter

Hannah Arendt var i högre grad än någon annan modern samhällstänkare upptagen av att förstå politikens mening och dess möjlighetsbetingelser i vår tids pluralistiska värld. Tillsammans med undersökningarna av totalitarismens ursprung och människans villkor är det hennes reflektioner kring det politiska som har säkrat hennes status som en av 1900-talets mest betydelsefulla politiska teoretiker.

Den här antologin innehåller tio essäer, fragment och intervjuer av och med Arendt vilka samtliga på ett eller annat sätt handlar om politik. Några av texterna fokuserar på själva politikbegreppet medan andra behandlar politiska företeelser och frågor som flyktingars situation, mänskliga rättigheter, revolutionsbegreppet, kollektivt ansvar och civil olydnad. Boken ramas in av två intervjuer där Arendt på ett tillgängligt sätt redogör för sin allmänna inställning till det politiska samtidigt som hon tar ställning i olika samtidsaktuella politiska frågor. Allt som allt breddas, fördjupas och nyanseras här bilden av Arendts originella – och inte sällan provocerande – sätt att närma sig och teoretisera över politiken.

I en längre inledning ger bokens redaktör, Anders Burman, en allmän presentation av Arendts politiska tänkande och placerar in de översatta texterna i ett vidare sammanhang.

Parallellt med den här boken publiceras Att läsa Arendt. Redaktör för båda volymerna är Anders Burman, idéhistoriker verksam vid Södertörns högskola som på TankeKraft förlag tidigare gett ut Att läsa Hegel (tillsammans med Anders Bartonek) och Flykten från Hegel: Den postmoderna vänsterns genealogi.

  • Utgivningsår 2017
  • ISBN 978-91-88203-08-3
  • Sidantal 246
  • Pris 180,00 kr
  • Lägg i varukorg

Fler böcker av Hannah Arendt


Mer ur Antirasism & Demokratiteori m.fl